Koristeleikkurin avulla voi valmistaa useita erilaisia koristenauhoja mm. kakkujen ja leivonnaisten koristeeksi:

1254237414_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

1. Telaleikkurin osat.

2. Telan päähän tulee ensin metallinen prikka ja sen jälkeen telan keskiosa.

1254237422_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

3. Eri osia voi sommitella haluttujen nauhojen aikaansaamiseksi miten haluaa. Tässä tehdään kapeaa nauhaa suoralla reunalla.

4. Loput välikappaleet sovitetaan siten, että toinen metallinen prikka mahtuu päähän ja saadaan vielä siipimutterilla osat sopivalla tiukkuudella kiinni. Jos väliosa menee hiukan telan yli, se ei haittaa.

1254237509_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

4. Sokerimassaa käytettäessä kannattaa ottaa vain vähän kerrallaan kaulittavaksi nopean kuivumisen takia, mutta marsipaania voi leikata isommastakin levystä useampia suikaleita samaan aikaan. Kuviointi tehdään ennen nauhojen leikkaamista.

5. Telalla painetaan alustaa vasten ja työnnetään telaa eteenpäin. Tomusokeria voi käyttää tarttumisen ehkäisemiseksi. Höllää siipimutterista, jos tela ei pyöri kunnolla. Tarkista, ettei marsipaani tai sokerimassa lähde telan ympäri kieutoutumaan.

1254237518_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

6. Poista ylimääräinen kuorrute reunoilta.

7. Siisti reunat joko koristeleikkurilla tai sormin siloittaen.

1254237527_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

8. Ruusuketta varten leikataan 8 samanpituista pätkää + 1-3 näitä lyhyempää lenkkiä. Lenkin koko riippuu halutusta ruusukkeen koosta. Tein ensin neljä, ettei massa kuivu liikaa.

9. Tee nauhasta lenkki, sipaise syötävää liimaa nurjalle puolle lenkin päähän ja paina kiinni. Leikkaa V-muotoon (vinkki Ahonlaita-blogista).

1254237641_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

10. Jätä kuivumaan kyljelleen, Jos lenkki ei pysy kasassa, laita vaikka talouspaperia lenkin sisään. Tee toiset neljä lenkkiä ja joko yksi leveämpi, iso lenkki tai 2-3 pientä.

11. Kuorruta kakku haluammallasi kuorrutteella. Tee samanlevyiset nauhat ristikkäin kakun päälle kuin mitä ruusukkeen nauhatkin ovat. Laita neljä lenkkiä kakun päälle keskelle.

1254237653_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

12. Aseta toiset neljä väleihin. Kiinnityksessä voi käyttää tuubisokerikuorrutetta tai syötävää liimaa.

13. Keskelle pienet lenkit.

1254237764_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

14. Tämän suuren ruusukkeen lenkit ovat kuivuneet kokonaan ja vasta sitten ruusuke kasattu erikseen alustalle. Tälläisen koristeen voi siirtää valmiina kakun päälle.

15. Telalla painokuvioitu ja leikattu rusetin nauhat.

1254237862_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

16. Muita telalla tehtyjä nauhoja.

17. Ruusu- ja raitakaulimella koristeltuja nauhoja.

1254237868_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Ps: Voit käyttää leikkuria myös muiden taikinoiden, mm. pikkuleipätaikinan leikkaamiseen!

Koristeleikkurin löydät täältä.

 

Terveisin Eija