1273422125_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kakun voi pursottaa kakkukoristeiden ja kakun tyylin mukaisesti, tehostekeinona voi halutessaan käyttää myös vastakohtaisuuksia. Pursotusten valintaan vaikuttavat lähinnä oma maku ja mielikuvitus. Tämä mallikakku on tehty läpimitaltaan 18 cm vuokaan ja pursotuksissa on käytetty kahta erilaista tylla, koripunos ja tähti.

1273422138_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

1.      Tarvikkeet: pyörivä koristelualusta, pursotinpusseja, tyllia (koripunos 17mm, 6 sakarainen tähti 14mm) ja palettiveitsi. Ota kaikki tarvitsemasi tarvikkeet esille ennen työskentelyn aloitusta. Vatkaa pursotuskerma napakaksi vaahdoksi.

2.      Pyörivä kakkualusta helpottaa työskentelyä, sen avulla kakkua on kätevä käännellä ja kerman levityksessä se on lähes korvaamaton J. Levitä kermaa kakun päälle ja reunoille palettiveitsellä. Reunoille riittää hyvin ohut kerros, koska se toimii vain tarttumapintana pursotuksille. Päälliskermasta saa kauniin sileän sivelemällä kermaa tasaisin vedoin palettiveitsellä ja pyörittämällä alustaa vastakkaiseen suuntaan. Kyllin hyvä jälki riittää, sillä suurimman osan pinnasta peittävät koriste ja pursotus.


1273422150_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

3.      Koripunostyllaa (17mm) käyttäen pursotetaan kermalla raitoja alhaalta ylöspäin suuntautuvin liikkein. Raidat tehdään tiheään noin 1-1½cm välein. Tyllaa kannattaa pyyhkäistä välillä talouspaperiin, näin jälki pysyy terävänä.

4.      Tähtityllalla (6 sakarainen 14mm) pursotetaan väleihin pystyraidat, tässäkin pursotussuunta on alhaalta ylöspäin. Jos tyllaa painaa liikaa kakkua vasten jäljestä tulee kiharainen.

 1273422165_img-d41d8cd98f00b204e9800998e                                                                                                              

5.      Kakun päälle pursotetaan tähtityllalla (6 sakarainen 14mm) samaan suuntaan olevaa kiehkuraa. Pursotus aloitetaan kiehkuran keskeltä, tyllaa pyöräytetään kerran itsensä ympäri ja tehdään ”häntä”. Nostetaan tylla ylös. Tyllaa painetaan aavistuksen verran kakkua vasten, jotta jälki hiukan leviää eikä jää ikään kuin ilmaan roikkumaan.

6.      Uusi kiehkura aloitetaan edellisen hännän päältä. Tottuneempi pursottelija ei nosta tyllaa ylös, vaan pysäyttää liikkeen ja aloittaa kiehkuran alusta.

1273422175_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

7.      Tässä kuvassa on valmis päällispursotus.

8.      Kakun alareunaan on tehty vielä tähtityllalla (6 sakarainen 14mm) kukkia/tähtiä. Tylla on aavistuksen viistossa kakun alareunaa vasten, puristetaan hennosti pursotinpussia ja nostetaan tylla heti kohta ylös samalla lopettaen pursotus. Tyllaa kannattaa välillä pyyhkiä talouspaperiin, jotta jälki säilyy hyvänä.

1273422186_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

9.      Tässä kuvassa ovat kakun pursotukset kokonaisuudessaan ennen koristeiden asettelua.

10.  Kakun koristeeksi voi tehdä värjättyjä kookoshiutaleita. Laita pakastepussiin kookoshiutaleet ja ripottele joukkoon haluamasi väristä kristallipulveria ja/tai tomuväriä, sekoita väri ravistelemalla pussia.

     1273422220_img-d41d8cd98f00b204e9800998e                                                                  

11.  Kakun päälle on aseteltu auringonkukka-asetelma ja ripoteltu värjättyjä kookoshiutaleita. Koristeisiin on sivelty sekä tomuvärejä että kristallipulvereita. Asetelman tekovaiheita voi katsoa täältä.                                                                                   

 

Tyllat täältä

Pursotinpussit täältä

Pyörivä kakkualusta täältä

Palettiveitset täältä

Kristallipulverit täältä

 

Terveisin Tarja