Herkkä pitsikuviointi sopii mainiosti romanttisiin kakkuihin, ystävänpäiväksi tai vaikka hääkakuksi. Tekotapa on helppo ja variaatiota on lukemattomia, mitä vain keksii sommitella. Pinnan värityseroilla saa vaikutettua myös kakun tyylin.
1. Koristelukuvioilla painetaan kuorrutteeseen kuviot, joiden mukaan on mahdollista tehdä joko pursotuksia tai jättää kuvio pelkäksi painojäljeksi.
2. Pienillä minimuoteilla ja muilla sopivilla muoteilla tehdään reikäkuviot marsipaaniin tai muuhun kaulittavaan kuorrutteeseen. Pyöreäpäiset tyllat ovat käteviä reikien painamisessa.
3. Marsipaani kaulitaan noin 3 mm paksuiseksi, tasaiseksi levyksi. Levystä leikattava tuleva kakunpinta on hyvä olla hieman pienempi kuin mitä kakku on.
4. Siirrä viimeistään tässä vaiheessa marsipaanilevy leivinpaperin päälle, joka on kevyesti tomusokeroitu.
5. Keskustan saa kohdistettua helposti taittelemalla kakun kokoinen leivinpaperi kahteen kertaan.
6. Koristelukuvioilla painetaan jäljet marsipaaniin. Varo, ettei muotti painu liian syvään ja riko marsipaanin pintaa.
7. Painettu kuvio.
8. Minimuoteilla ja muilla sopivilla painettavilla muoteilla tehdään aukkoja marsipaaniin. Muista, että tarkoitus on saada aukosta mahdollisimman siisti ja nosta muotit varovasti marsipaanista. Irroitettuja paloja voi hyödyntää koristelussa tai säästää johonkin muuhun tarkoitukseen.
9. Painokuvioita voi yhdistellä haluamallaan tavalla.
10. Tyllat ovat näppäriä reikäpitsin teossa. Valmiiksi tehdyn pitsipinnan on hyvä antaa kuivahtaa jonkin aikaa ennen käyttöä. Pinnan voi tehdä vaikka edellisenä iltana. Silloin siirto kakun päälle on helpompaa, varsinkin mitä reikäisempi pitsikuvio on.
11. Pintaa voi lisäkoristella kukilla ja sokerihelmillä. Kakun päälle sivellään kermavaahto tai sokerikreemi ennen marsipaanilevyn laittoa. Vaahdon voi värjätä ja näin saada pitsikuvio paremmin esiin.
12. Tässä vaaleanpunainen versio. Siirto onnistuu pahvilevyn avulla kakun päälle. Leivinpaperista pidetään kiinni, ettei se lähde pinnan mukana.
13. Varo sotkemasta kakun kermapintaa pahvialustalla.
14. Kakun sivun sileäksi vedettyyn kermaan voi painaa koristelukuvioilla mallit pursotuksia varten.
15. Jälki.
16. Pursotukset.
17. Isompiin sydänaukkoihin on laitettu pikkusydämet. Osa aukkojen reunoista on korostettu valkoisella pikeerillä ja kiehkuroiden mallina on koristelukuvio.
Pikkumuotit täältä.
Koristelukuviot täältä.
Marsipaani täältä.
Pienet tyllat täältä.
Terveisin Eija
Kommentit