Röyhelöt sopivat kauniisti romanttisiin kakkuihin ja vaikkapa ristiäiskoristeisiin. Tasaiset, symmetriset kaaret tehdään kakun reunoille koristelu-apua käyttämällä.

1254846056_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 

1254845967_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

1. Röyhelömuottiin kuuluu iso, piparkakkureunainen muotti ja kolme, erikokoista keskustaa. Keskustan koko määrää röyhelön leveyden.

2. Koristelu-apua käyttämällä saadaan tasakokoiset kaaret joko kakun sivulle tai päälle. Kaaren koko kannattaa mitata ja sovittaa kakkuun ennen kuorruttamista. Huomioi tulevan röyhelön leveys, sillä kaarien väliin pitää jättää myös tilaa.

1254845898_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

3. Paina koristelu-apu kakkua vasten. Tarkista, että piikit tekevät selvät jäljet, mutta varo painamasta liian kovaa.

4. Jätä väliä toiseen kaareen, jotta tulevien röyhelöiden päät mahtuvat vastakkain.

 

1254845936_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

5. Kiinnitä sileä, pyöreä keskusta paikoilleen. Mitä pienempi keskusta, sitä leveämpi röyhelö.

6. Napsauta kiinni.

1254845921_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

7. Paina muotti n.2-3 mm paksuiseksi kaulittuun kuorrutteeseen. Käytä tarvittaessa tomusokeria, ettei kuorrute tartu joko alustaan tai muottiin kiinni.

8. Katkaise piparkakkureunainen ympyrä yhdestä kohtaa marsipaaniveitsellä.

1254845985_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

9. Ohenna kuorrutetta jokaisen piparkakkureunan ulkoneman keskeltä muovisella muotoiluvälineellä. Pyöritä puikkoa kevyesti painaen edestakaisin. Muillakin sopivilla muotoiluvälinellä voi tehdä ohennuksen.

10. Sivele koristeliimaa merkitylle kaarelle. Muita sopivia aineita kiinnitykseen ovat esim tomusokerikuorrute tai pikeeri. Kaupan tuubikuorrutetta on ehkä tarvetta laimentaa vedellä.

1254846012_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

11. Kiinnitä röyhelö ja katkaise sopivasta kohdasta saksilla tai marsipaaniveitsellä. Varo kakun päällystä, ettei se vahingoitu. Voit myös mitata röyhelön pituuden etukäteen ennen kiinnitystä ja leikata sopivan pituisen pätkän alustalla.

12. Laita toisen röyhelön reuna jo kiinnitetyn päälle. Röyhelöiden reunoja pörhistämällä altapäin, sormin tai marsipaanityövälineella,  saa reunukseen näyttävyyttä. Röyhelöreunojen yläosan voi koristella sokerihelmin tai pikeeripursotuksilla. Röyhelöitä pystyy myös sommittelemaan päällekkäin ja saada siten kakkuun erityisen muhkean koristelun.

1254849920_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

13. Röyhelöön saa uutta ilmettä tekemällä siitä pitsisen.

14. Reunaa ei tarvitse välttämättä muotoilla poimulliseksi.

Valmis kakku.

1254846082_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kakun koristelu-apu löytyy täältä.

Röyhelömuotti löytyy täältä.

Muotoiluvälineet löytyvät täältä.

Koristeliima löytyy täältä.

Lisävinkkejä:

Röyhelöitä voi hyvin käyttää muissakin koristeluissa kuin vain kakun reunoilla. Röyhelömuotilla ilman keskustaa saa painettua alustoja marsipaani- tai sokerimassakoristeille. Alustan halkaisija on n. 8 cm.

Koriste-apua voi käyttää myös kermakakkuihin. Sileäksi vedettyyn kermareunaan painetaan jäljet ja röyhelö tehdään pursottamalla. Röyhelötylla on tässä paikallaan, mutta muutkin tyllat käyvät.

 

Terveisin Eija