Hyvä kukkamuotti on sellainen, jolla saan tehtyä useita erityylisiä kukkia pienillä muotoilumuutoksilla. Myös väreillä on suuri merkitys kukan ulkonäköön.Tässä on muutamia hempeitä esimerkkejä kukista, jotka on otettu niittykurjenpolvimuotilla.

1. Muottipakkauksessa on kukka- sekä lehtimuotti.

2. Kaulitusta (sokeri)massasta painetaan muotilla kukka ja siirretään muotoilualustan päälle.

3. Pallopäisellä marsipaanityövälineellä muotillaan terälehteä. Tapoja on monia. Voit hiukan venyttää terälehteä pidemmäksi, ohentaa terälehden reunoja tai vain painaa terälehti kuppimaiseksi alustaa vasten.

4. Halutessasi voit painaa kevyesti eräänlaiset suonikuviot terälehteen.

5. Pienemmällä päällä painetaan pehmeää sientä vasten keskelle painauma. Tämäkään toimenpide ei ole välttämätön, mutta terälehdet muotoutuvat paremmin ylöspäin kuivatuskupissa, kun kukka on painettu keskeltä pienelle kuopalle.

6. Foliosta saa kätevästi kuivatusalustat.

7. Kerrottuihin pikkuruusuihin tarvitaan ensimmäiseen kukkaan paksummaksi kaulitusta kuorrutteesta pala. Tämä siksi, että terälehteä venytetään pidemmäksi ja ohennetaan alustaa vasten reunoista

8. Terälehdet poimutetaan painamalla terälehden kärjestä keskustaan päin työvälineellä vieri viereen.

9. Keskeltä terälehteä kevyesti painamalla saadaan ruusun terälehden muotoa paremmin esiin (kuppimaisuus).

10. Ensimmainen kukka laitetaan kuivatusalustalle ja tehdään toinen kukka, mutta sitä ei venytetä eikä kuorrutteen tarvitse olla niin paksu kuin ensimmäisen. Liimaa kukka edellisen päälle koristeliimalla tai (tuubi)tomusokerikuorrutteella,

11. Kukkien annetaan kuivua yön yli folioalustoissaan. Sen jälkeen niitä voi korostaa tomuväreillä ja líimata sokerihelmiä/koristelusokeria keskustaan.

12. Valmiita kukkia.

13. Lehtimuotilla otetuissa lehdissä ei ole valmiina lehtisuonia kuten esim. ruusumuoteissa on. Voit tehdä itse kuviot silikonissa lehtisuonimatoilla tai vaikkapa oikeilla, myrkyttömillä lehdillä. Kauli kuorrute ohueksi levyksi ja paina kuvio pintaan.

14. Kohdista muotti haluttuun kohtaan. Välttämättä kuvio ei aivan satu kohdilleen, jos käytössä ei ole juuri tälle muotilla tarkoitettua kuviointimattoa.

15. Vaahteran ja ratamon lehti toimivat hyvin.

16. Jos haluat, voit ohentaa kevyesti lehden reunoja. Varo kuitenkin sotkemasta liikaa lehtiruotokuviota.

17. Tai paina kuviointi työvälineellä.

18. Kuivata lehdet pomutetun folion päällä. Näin saat lehtiin enemmän muotoa kuin pelkästään tasaisella alustalla kuivatettaessa (toki niinkin voi tehdä).

20. Muotilla otettuja kukkia voi käyttää mainiosti ilman sen suurempia käsittelyjä.

21. Näissä valkoisissa kukissa terälehdet on vain hiukan ohennettu alustaa vasten ja painettu kevyesti kuppimaiseksi.

22. Pikkuruusut.

23. Ilman tomuväriä.

24. Kahden sormen välissä terälehteä taivuttamalla saadaan taas uuden näköisä kukkia aikaan.

25. Valmiita kukkia.

 

Niittykurjenpolvimuotti täältä.

Sokerikuorrute täältä.

Työvälineet täältä.

Tomuvärit täältä.

 

Iloisin terveisin Eija